Khamis, 25 November 2010

Kata-Kata

Setiap kata terkunci sudah
Tangan terikat dilangit
Kaki terpacak dibumi
Jasad tak setanding mimpi

Ahad, 21 November 2010

Hari Ini Berlaku Sejarah Kecil

Sudah boleh mula. Bukan mula sebenarnya. Sepatutnya sudah separuh jalan. Tapi tak salah kalau aku nak bagitahu aku baru nak mula walaupun sudah separuh jalan (tidak sebenarnya). Hari ini 21 November 2010 merupakan tarikh aku menghantar tanda kepada pasanganku. Aku cop dia. Jangan potong jalan aku.

Aku harus, mesti dan...harus mesti bekerja keras. Sehari seringgit tak cukup. Sehari dua ringgit pun tetap tak cukup. Aku pemilik kemaluan lelaki...ops...suka menambah-nambah. Aku lelaki. Aku yang bertanggungjawab memastikan semuanya berjalan lancar.

Kemahuan yang tinggi akan mengubah persepsi seseorang terhadap sesuatu perkara sehingga yang mustahil pun boleh terjadi. Aku percaya pada benda ini. Lagi sekali aku tekankan. Aku pemilik...hmm...aku lelaki.

Dan...

Lebih baik aku berusaha menyalakan lilin daripada menyumpah akan kegelapan.

Sabtu, 20 November 2010

Respect Dari Sampah

A : "Apsal kau serabut sangat? Rambut kau panjang, bermisai, berjanggut.. Huh...selekeh..."

M: "Hmm...peduli apa gua..."

A : "Tengoklah pakaian kau...tak terurus. Busuk. Tak malu ke?"

M: "Selagi gua tak kacau lu, selagi gua tak usik telor lu, lu jangan banyak bunyi la..."

A : "Kau kacau aku. Sakit mata aku tengok kau. Muka-muka macam kau ni memalukan bangsa."

M: "Lu jangan tengok gua. Gua tak perlukan perhatian lu. Gua masih boleh makan nasi tanpa orang-orang macam lu. Bukan macam lu...kena mengampu sana sini.

A : "Aku mengampu sana sini pun, aku tak dipandang sampah macam kau orang. Orang respect aku. Aku dilayan semua orang. Ramai orang nak jadi macam aku."

M: "Dia orang respect lu sebab dia orang pun suka mengampu. Mungkin juga dunia memang macam ini. Gua pun tak heran kalau lu nak terus diampu atau mengampu. Tapi satu je gua nak cakap. Sampah-sampah macam gua tak respect lu pun.”

A : "Hahaha... Aku tak perlukan respect dari sampah-sampah macam kau. Orang-orang macam kau kalau polis jumpa terus tangkap buat urine test. Jadi perlu ke sokongan orang-orang macam kau ni? Hahaha... Buang masa aku layan kau. Ptuihhh!!!"

M: "Hmm... Gua bangga dengan lu orang brader...

Insan Sebegini Selalu Diidolakan

Aku pendengar muzik M.Nasir.
Aku pembaca tulisan Pyanhabib.
Aku kenal mereka.
Aku nyanyikan lagu dan sajak mereka.

Tapi setelah berusia 24 tahun,
baru aku berkesempatan menghayati cerita 'Kembara Seniman Jalanan'.

Aku bersyukur pada Tuhan,
kerna tidak memberi kesempatan untuk aku,
menghayati cerita ini dengan lebih awal.

Kerna aku seorang yang cepat terpengaruh
dan suka meniru.

Dan mungkin aku adalah Bujang@Jebat dan Osman Tikus yang kedua,
selepas M.Nasir dan Pyanhabib dalam cerita 'Kembara Seniman Jalanan'
sekiranya aku lebih awal menghayatinya.

Lihatlah..aku sudah pun terpengaruh..

Hmm..(mencarut dalam hati).

Khamis, 18 November 2010

Aku mahu dituakan di kampung.

Apa itu kampung?
Tempat orang-orang tua?
Pejabat petani? penoreh? nelayan? penternak?
Atau sekadar nama tempat didalam peta?

Kampung itu permulaan.
Tempat datuk nenekku dizaman muda.
Habitat asal kepada nasi, chewing gum, sardin cup mahu pun chicken chop.
Dimana adat mula diwariskan.

Kini semua mahu dimajukan.
Bandarkan segala kampung yang ada.
Batukan segala papan yang tersedia.
Suiskan segala pelita yang menyala.

Tolonglah...
Aku mahu dituakan di kampung..



Sabtu, 13 November 2010

Tuah Dan Jebat

Melaka yang terkenal dengan keperkasaan dan ketaatan laksamananya kini dilanda huru hara akibat Jebat yang derhaka. Puas dipujuk rayu tapi Jebat tetap dengan pendiriannya. “Gua mahu keadilan!” jerit Jebat lantang. “Kematian Tuah perlu dibela,” bisik syaitan halus ke telinga Sang Penderhaka . Taming Sari dalam gengaman Jebat dan istana sudah pun Jebat tiduri. “Dia bukan siapa-siapa. Gua yang berkuasa sekarang!” pekik Jebat pada dayang-dayang istana sambil menunjuk karikatur Sultan di dinding.

Sultan dan pembesar-pembesar negeri kini berkumpul di teratak Datuk Bendahara. Memandangkan telefon dan radio pada masa itu masih diharamkan penggunaannya oleh askar Jepun, jalur lebarlah satu-satunya medium komunikasi dengan dunia luar. Menggunakan ‘ID’ Jejaka Sepi, baginda pun ‘Buzz’ kenalan-kenalan baginda di ‘Yahoo Messenger’. Malangnya satu pun tidak menyahut memandangkan hari itu adalah malam minggu. Melihat kegusaran di wajah Sultan, Datuk Bendahara dengan rasa berat hati terpaksa memberitahu satu rahsia yang pada hemat beliau pasti akan menimbulkan kemurkaan Sultan.

“Tuanku, aku sebenarnya ada benda nak beri tahu. Tapi aku takut Tuanku marah.” ujar Datuk Bendahara sambil ber’webcam’ dengan pacarnya Senah. “Hmm.. kalau apa yang hang nak beri tahu ni berkaitan dengan Senah, tak perlu. Aku percaya jodoh pertemuan di tangan Tuhan. Aku dah lama tahu hubungan hang dengan Senah” luah Sultan isi hatinya. Senah merupakan cinta pandang pertamanya. Semuanya bermula di ‘facebook’ dimana pada ketika itu Sultan baru berjinak-jinak dengan alam maya. Hampir setiap 15 minit status ‘facebook’nya di ‘update’.

Datuk Bendahara tertunduk malu apabila rahsia hubungannya dengan Senah rupa-rupanya sudah diketahui Sultan. “Tapi Tuanku, perkara sebenar yang aku nak beri tahu adalah berkaitan dengan Tuah…” ujar Datuk Bendahara gusar. “Come on Datuk… kenapa mesti semua orang yang pernah melukakan hati aku hang nak sebut? Mula-mula Senah, sekarang Tuah pula?” keluh Sultan kecewa. Masih terbayang lagi syarat-syarat peminangan Puteri Gunung Ledang yang dikirim melalui email dua tiga bulan yang lepas. Semuanya berpunca dari Tuah yang terlebih dahulu menawan hati Puteri Gunung Ledang. “Hmm… walau bagaimanapun, kalaulah Tuah Masih hidup, sanggup tak dia tolong aku membinasakan Jebat penderhaka itu? Sanggupkah dia?” Sultan sudah tidak mampu lagi menahan segala kekesalan dan sebak di hati. Pada Sultan, baginda adalah ketua negeri. Baginda berhak keatas gadis-gadis comel nusantara. Baginda kini benar-benar kesal dengan tidakan baginda menzalimi Tuah.

“Tuanku, sebenarnya Tuah masih hidup. Aku telah menyorokkan Tuah dekat rumah Combi di Pulau Pinang. Maafkan aku Tuanku. Aku tak sampai hati nak menurut titah Tuanku pada waktu itu. Tuanku terlalu mengikut perasaan. Habis semua mahu dibunuh… benci!” ujar Datuk Bendahara panjang lebar sambil berpaling muka kearah dinding. “Hang jangan nak main-main Datuk… aku tengah serabut ni.” soal Sultan ragu-ragu. “Sungguh… aku tidak bohong Tuanku. Kalau Tuanku tidak percaya, cuba Tuanku search ‘Google’.” tegas Datuk Bendahara dengan kenyataan beliau. Bagaikan ada satu cahaya yang berkilauan terpancar di ruang tamu kediaman Datuk Bendahara ketika itu. Sinar-sinar harapan mula membentuk. Sudah terbayang bantal busuk yang tidak sempat dibawa lari disaat Jebat menakluki istana.

Tuah pun dibawa menghadap Sultan pada keesokan harinya. Lagu ‘Suatu Masa’ dendangan M. Nasir mengiringi pertemuan Tuah dan Sultan pada hari itu. Segala perkara sepanjang ketiadaan Tuah diceritakan dalam pertemuan itu. Kisah Jebat menjadi tajuk utama. Tuah tidak sedikit pun terkejut dengan perkara itu. “Kalau Tuanku nak tahu, pernah suatu ketika dahulu ketika ceq dan Jebat masih kecil, Jebat pernah bertanya pada cikgunya. Mengapa perlu belajar sejarah sekiranya manusia masih melakukan kesalahan yang sama sepanjang sejarah manusia? Tidak tahu atau sengaja? Jadi dimanakah keadilan? Selain itu….” Tuah terpaksa memberhentikan ceritanya apabila terperasan raut wajah Sultan kelihatan bosan dan membetul-betulkan wayar earphone yang tersimpul untuk dipakai.

“Baiklah Tuah, usahlah kita membuang masa lagi. Amir pun sudah tidak tahu apa lagi yang mahu ditulis. Makin merapu je jalan ceritanya aku tengok. Dengan ini aku perintahkan hang pergi bunuh Jebat si penderhaka itu!” Titah Sultan sambil melihat jam di dinding yang menunjukkan waktu sudah hampir pukul 3 pagi. Maka mati la Jebat di tangan Tuah. Mereka semua yang terlibat pun tidur selepas itu kerana sudah mengantuk sangat-sangat… ZZzzzzz……

Isnin, 8 November 2010

Alam

Aku sangat berterima kasih
Kepada pokok-pokok
Dan daun-daunnya
Yang membantu aku terus bernafas
Untuk satu-satunya pokok yang tinggal dihutan itu
Yang membantu memastikan hari esokku.

Ahad, 7 November 2010

All My Love Left On A Sunday

Sunday will always be my sad, depressing and moody..
I gotta go, get out from here, and..I had to go..
This thing will always happen, it will be, and.. Hmm.. must be..



Ok. Good to meet you Monday.. We will be good fren ya..

Khamis, 4 November 2010

Sampah Akustik

h

Surat gembira dari Bukit Mertajam

Today, I'm so happy, so f-cking happy.

Sebelum ini aku selalu bersedih, tetapi hari ini merubah segalanya. Kegembiraan hadir tanpa diduga mencantas segala sepi dihati.

I'm so happy, so f-cking happy.

Seakan segala suka gembira yang banyak (sangat-sangat) menyelinap masuk direct ke celahan tengkorak hakisan sedih. Mungkin, tengkorak dan jiwa ini sudah sekian lama menanti hadiran suka sang gembira.

I'm so happy, so f-cking happy.

Langkah yang betul apabila aku menaip nota lawanan sedih ini sambil kotak tv menyiarkan anime-anime gilaan lapisan generasi baru. Kuasa-kuasa hebat, lawak-lawak bodoh yang mengembirakan.

F-ck. I'm so happy, so f-cking happy.

Terlalu gembira sampai tak mampu menulis benda-benda baru selain menyuci nota-nota sedih. Yes, I'm very happy, cheerful and fresh. Sorry Jay and all you people because of this happiness note. I just want to delight the sad hearts.

Now, we should bring cheer the way we choose.

Bukit Mertajam.

4 July 1957.



P/S: Ini adalah karya asal 'sedih' Mohd Jayzuan


Surat Sedih dari London

by Md Jyzn on Friday, 22 October 2010 at 19:36

Today, I'm so sad, so f-cking sad.

Aku memang selalu bersedih, tetapi hari ini lebih menjadi-jadi pula. Seperti hari ini adalah hari yang paling sedih pernah aku lalui dalam kehidupan menyedihkan aku ini.

I'm so sad, so f-cking sad.

Seperti tengkorak dalam kepala ini mahu pecah, seperti jiwa dalam badan ini meronta-ronta mahu keluar. Mungkin, tengkorak dan jiwa ini pun sudah tak mampu tinggal dalam diri seorang mamat yang sangat menyedihkan ini.

I'm so sad, so f-cking sad.

Langkah yang salah apabila aku menaip nota tak berguna ini sambil di stereo berkumandang lagu-lagu Tom Waits daripada album 'The Heart of Saturday Night'. Lagu-lagu indah yang menyedihkan.

F-ck. I'm so sad, so f-cking sad.

Terlalu sedih sampai tak mampu buat apa-apa selain menulis perkara bukan-bukan di sini. Yes, I'm that sad, pathetic and lame. Sorry if you people having troubles with my sh-tty behaviors and f-cked up feelings. Enough of wasting my time writing this sh-t.

Now, I should continue being sad.

London.

27 October 1977.

Rabu, 3 November 2010

Sampah

Tetap biasa…

Langkah satu tiada guna

Dia endah tak endah, membuatku tambah kata sampah


Memahami rasa marah…

Demam panas pun tak kebah

Asyik dengan cara bawah, membuatku tinggi suara


He say he know her better than me

Don’t know that he was annoying

Makes me feel like garbage and screw me up and I like to say it..


F-ck you!!!

Leave her damn you!

F-ck you!!!

Don’t wanna say this to you

F-ck you!!!

Understand this, don’t deny me, don’t force me f-cker

F-ck you!!!